شروع غربالگری پوکی استخوان زنان بالای 50 سال

به گزارش آوای وحش، مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اعلام اجرای رایگان و کشوری برنامه تشخیص زودرس سرطان های شایع، بعلاوه از شروع برنامه غربالگری پوکی استخوان زنان بالای 50 سال برای اولین بار در کشور اطلاع داد.

شروع غربالگری پوکی استخوان زنان بالای 50 سال

به گزارش ایسنا، دکتر کوروش اعتماد گفت: تشخیص زودرس برای بیماری هایی انجام می گردد که هم بار سلامتی و مالی زیادی را به حوزه سلامت جامعه و مردم تحمیل نمایند و هم تشخیص زودرس آن ها امکان انجام یک مداخله موثر را فراهم کند.

وی اضافه نمود: در بین بیماری های مختلف چند بیماری از جمله دو سرطان شایع روده بزرگ و پستان در دستور کار قرار دارند. در هر دو نوع سرطان، برنامه تشخیص زودرس در کل کشور به صورت رایگان در حال اجرا است.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت اظهار کرد: تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ در مراکز جامع خدمات سلامت با انجام یک تست ساده اولیه به وسیله همکاران مراقب سلامت از مراجعان بالای 40 سال انجام می گردد. در صورت مثبت بودن تست به وسیله نظام ارجاع بیمار به بیمارستان های کشور ارجاع می گردد.

اعتماد بیان داشت: با توجه به محدود بودن ظرفیت های بیمارستانی در بعضی نقاط کشور، تجربه خوبی به وسیله دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در حال اجرا است که عملا هیچ فردی که مشکوک به سرطان روده بزرگ هست در صف انتظار باقی نمی ماند.

وی با بیان این که خوشبختانه یک سیستم خوب نظام ارجاع برای سرطان های روده بزرگ و پستان در کشور آماده و طراحی شده است، گفت: پیروز ترین مداخله برای تشخیص سرطان، برای سرطان روده بزرگ انجام می گردد. زیرا اگر این بیماری به موقع تشخیص داده گردد و مداخله انجام گیرد، بیمار کامل بهبود می یابد. این نوع تشخیص، پیشگیری و مداخله ای است و شبیه واکسن زدن عمل می نماید و فرد در برابر این سرطان بیمه می گردد.

وی اضافه نمود: امیدواریم با افزایش استقبال مردم از این برنامه شاهد ارتقای آن باشیم. زیرا یکی از مسائل ما این است که بسیاری از مردم عزیز کشورمان از این خدمات رایگان اطلاع ندارند.

برنامه غربالگری سرطان پستان

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به این که سالانه حدود 10 هزار مورد نو سرطان روده بزرگ در کشور داریم که عدد قابل توجهی است، گفت: سرطان بعدی که در برنامه های نظام سلامت کشور مورد توجه قراردارد، سرطان پستان است که بیشترین فراوانی بروز را در بین سرطان ها در کشور با 15 هزار مورد نو سالانه داراست و بالای 95 درصد از این افراد بانوان هستند.

اعتماد یادآور شد: تشخیص و مداخله برای این سرطان که به صورت رایگان در سطح مراکز بهداشتی انجام می پذیرد به طور موثر از عوارض، ناتوانی های ناشی از بیماری و فوت بیماران جلوگیری نموده و آمار ناشی از این بیماری را کاهش می دهد.

برنامه رایگان تشخیص زودرس دیابت و فشار خون

وی با اعلام این که دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت برای بیماری های دیابت و فشار خون نیز برنامه تشخیص زودرس دارد، ابراز داشت: اندازه بیماری دیابت در کشور حدود 10 درصد است و 7 تا 8 درصد افراد، دچار پره دیابت یا پیش دیابت هستند. اگر در مرحله پیش دیابت مداخله موثر صورت گیرد از ابتلا به دیابتِ یک سوم افراد جلوگیری می گردد. خدمات این بخش هم به صورت رایگان انجام می گردد، ولی محدودیتی در تامین کیت های تشخیص سریع قند وجود داشت که با اقدامات خوبی که در تامین منابع اجرا شده است، در حال تامین این کیت ها هستیم.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت اعلام کرد: 50 درصد افرادی که مبتلا به دیابت هستند از بیماری خود بی اطلاع هستند. آزمایش تشخیص این بیماری بسیار ساده و مقرون به صرفه است و در سیستم شبکه به صورت رایگان انجام می گردد.

پوشش بیمه ای دارو های دیابت

اعتماد با اعلام این که اقدام خوبی که در حوزه دیابت صورت پذیرفت این بود که دارو های این بیماری تحت پوشش صندوق بیماران صعب العلاج نهاده شد، گفت: دیابتی ها دیگر فرانشیز دارویی پرداخت نمی نمایند و داروی نو این افراد کاملا رایگان شده است.

وی اضافه نمود: بعلاوه بر اساس اقدامات کارشناسی اجرا شده مقرر شده است دارو های مراحل سخت تر و پیشرفته تر دیابتی ها که هزینه هایی گزافی دارد نیز تحت پوشش بیمه قرار گیرد. این کار شاخص های کنترل دیابت در کشور را ارتقا خواهد داد. این مساله برای بیماران فشار خون نیز وجود دارد.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: یک برنامه از 10 سال پیش تحت عنوان پروتکل پن (PEN) در کشور راه اندازی شده است که دیابت و فشار خون را در افراد بالای 30 سال خطرسنجی می نماید. به این شکل که برای افرادی که به مراکز بهداشتی مراجعه می نمایند بر اساس سن، سابقه فامیلی و اضافه وزن آن ها یک برنامه مراقبت سه ماهه، شش ماهه و یکساله ترتیب داده می گردد. این برنامه یاری می نماید که بیماری زودتر تشخیص داده گردد یا عوامل خطر در افراد تحت کنترل قرار گیرد.

غربالگری پوکی استخوان

اعتماد ادامه داد: اتفاق خوشایندی که در نظام سلامت در حال اجرا است برنامه نو غربالگری پوکی استخوان در افراد بالای 50 سال است. تقریبا 50 درصد افراد بالای 50 سال کشور پوکی استخوان دارند که این بیماری در بانوان بسیار بیشتر است.

وی اضافه نمود: یکی از معضلات این بیماری شکستگی مفاصل بزرگ مثل لگن و زانوست که گاهی باعث عوارض و هزینه زیاد و متاسفانه بعضا تکرار عوارض و فوت فرد می گردد.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت اعلام کرد: غربالگری پوکی استخوان در زنان بالای 50 سال بعد از مطالعات مقدماتی در حال اجراست. این کار در امسال در دانشگاه علوم پزشکی همدان با غربالگری حدود 2 هزار خانم بالای 50 سال آغاز شده است.

وی گفت: بعلاوه با سازمان های ارائه دهنده خدمت برای تحت پوشش نهاده شدن داروی این افراد هماهنگی شده است. اقدامات تشخیصی رایگان برای این افراد نیز تحت حمایت معاونت بهداشت وزارت بهداشت واقع شده است. مداخلات بعدی در برنامه غربالگری پوکی استخوان منجر به کاهش شدت پوکی استخوان و شکستگی ها برای این افراد خواهد شد.

اعتماد با اعلام این که نتیجه فاز مقدماتی این برنامه ممکن است دو سال طول بکشد، گفت: بعد از فاز مقدماتی برای چگونگی اجرای کشوری برنامه شناسایی زودرس پوکی استخوان در افراد تصمیم گیری خواهد شد.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت اعلام کرد: نظام سلامت حداکثر کوشش خود را برای افزایش سال های عمر افراد و امید به زندگی انجام داده است و اجرای این غربالگری ها به افزایش سال های عمر با کیفیت افراد یاری خواهد نمود.

برنامه غربالگری ناشنوایی نوزادان

بنابر اعلام وزارت بهداشت، اعتماد برنامه ایران در غربالگری ناشنوایی در نوزادان را در منطقه بی نظیر دانست و گفت: این برنامه جزو معدود غربالگری ها در حوزه بهداشت است که صفر تا 100 زنجیره ارائه خدمت آن که از بهداشت و درمان آغاز می گردد کاملا به هم وصل است و هیچ فاصله ای بین آن ها نیست و خوشبختانه هیچ کودکی در فهرست انتظار پیوند کاشت حلزون شنوایی در کشور وجود ندارد.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در خاتمه با بیان این که حدود 2 تا 3 درصد نوازدان اختلال شنوایی دارند که با تشخیص و مداخله به موقع و اثربخش این مشکل مرتفع می گردد یا کاهش می یابد، گفت: بار بیماری ناشنوایی بسیار بالاست، زیرا علاوه بر معضلات جسمی، بچه ها ناشنوا دچار اختلال تکلم و برقراری ارتباط می شوند، بنابراین از نظر رفتاری هم دچار مشکل می شوند.

منبع: فرارو
انتشار: 22 شهریور 1402 بروزرسانی: 22 شهریور 1402 گردآورنده: wildbuzz.ir شناسه مطلب: 1611

به "شروع غربالگری پوکی استخوان زنان بالای 50 سال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شروع غربالگری پوکی استخوان زنان بالای 50 سال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید